Vanuit de Vrienden van het Poperings Archief (VPA) ontstond er een bloeiende vrijwilligerswerking in het stadsarchief. In september 1985 werd er gestart met een cursus oud-schrift. Iets wat we decennia lang vol hielden!
Carzeele Journaal vzw, een familievereniging, verzamelde toen al bidprentjes en rouwbrieven. De collectie was in het stadsarchief raadpleegbaar. Met mondjesmaat kwamen er ook kiezerslijsten, stambomen en genealogische naslagwerken bij.
Vanaf 2011 begonnen  we onze verzameling online te plaatsen. Onder de deskundige leiding van Jean Boidin is de eerste website gelanceerd. Met ons digitaal fototoestel gingen we aan de slag. De parochieregisters van Watou en de oudste registers van de halmen passeerden als eerste door onze handen. 
Ondertussen omvat de digitale verzameling ruim honderd duizend bidprentjes en enkele duizenden communieprentjes. Het is een stille droom om onze verzameling rouwbrieven, geboorte- en trouwkaarten te digitaliseren.

Je vindt bij ons ook de klappers (indexen) van Poperinge en Vleteren met hun deelgemeenten. 
Van Poperinge en Watou kunnen we de parochieregisters digitaal aanbieden. Voor Boeschepe, Berthen, Godewaersvelde  en Watou heeft Ronald alle akten getranscribeerd. Een heus monnikenwerk! Je vindt ze onder de rubrieken Frans-Vlaanderen en Klappers parochie Sint-Bavo.

We merken dat familiefoto's, bidprentjes of communieprentjes verwaarloosd worden. Maar al te vaak verdwijnen deze met het papier en karton. Wie dit wil mag en kan al deze zaken binnen brengen bij ons in het archief. We gaan ze met plezier toevoegen aan ons klassement. Misschien staat ooit één van je kleinkinderen in het archief verwonderd te kijken naar die familieschatten.

Welkom bij ons in het archief. We zijn allemaal vrijwilligers en er is nog veel werk te verzetten: klasseren, sorteren, digitaliseren, transcriberen …
Wie wil meewerken aan een van deze projecten, kan ons steeds vrijblijvend contacteren.

Veel succes!

Enkele van de uitgaven van de VPA zijn nog te koop. Zo heb je een bruikbare tool bij je opzoekingen.
We zijn ervan overtuigt dat in deze digitale wereld een echt (woorden)boek een vaste waarde is bij het begrijpen van documenten.
Wens je een exemplaar te kopen? Neem contact met het adres in de actuele lijst hieronder.

Klik hier om een actuele lijst te raadplegen!


Van harte dank!