We probeerden de geboorteacten van Sint Bertinus tot 1600 te lezen. Het zal ons niemand kwalijk nemen dat we het woord “proberen” gebruiken.
Het zou op zijn minst voorbarig zijn de indruk te wekken dat die lezing de enige juiste is.
We hebben bewust geen gebruik gemaakt van de klappers.
Een namenlijst uit de stadsrekening van 1 oktober 1598 tot 30 september 1599 gemaakt door ere-voorzitter Germain Schoonaert. Deze transcriptie verscheen eveneens in chroonestuck 15.
Voor degene die de processen kennen blijft het een dilemma of je de keuze maakt tussen enkel de namen eruit te halen of de kleurige registratie van termen, uitdrukkingen en anekdotes eruit
te plukken. Het namenmateriaal heeft het voordeel dat je er snel een duizendtal hebt en dat de betrokkenen aan de slag kunnen.
Dan is het plezante van de anekdotes voor de zoeker.
Je blijft dan natuurlijk met de weemoed van het saaie materiaal als oogst.
Een namenregister op vier registers processen opgemaakt door Henri Vandenberghe. In 1991 werd dit uitgegeven als croonestucken 15.
De daghingen zijn een schakel in de procesgang. Uit register SAP318 heeft Paul Johan de eerste 35 bladen onder handen genomen. Het register omvat de periode 1679 tot 1701.
Stefaan Riem heeft tijdens de lessen oud schrift voor gevorderden het oudste register van de ordonantiën gelezen. Gedurende de zeven lessen hebben ze 19 folio's gelezen. Hierbij de transcriptie.
De namenlijst uit register SAP333 Register van requeste
Eén van de oudste registers in het stadsarchief is dit boek met halmen. Het start in 1556. Daarom is het zo waardevol om de oudste situaties in de stad te situeren. Henri Vandenberghe maakte de transcriptie.
Het tweede register van de verkopingen zijn nu ook raadpleegbaar.
Kris Ollevier maakte deze transcriptie van het jongste register van de halmen van Poperinge. Het werd uitgegeven in de reeks croonestucken in 2006.
Van dit register van resolutiën heeft Paul Johan een zeventigtal folio's gelezen en uitgetypt.
Ook van het tweede register van resolutiën heeft Paul Johan een aantal folio's gelezen.
Het oudste register van het Gasthuisrekeningen. Ze bleven bewaard vanaf 1589!